18-06-2022, door Ivo de Vink

Digitoegankelijkheid: Wat is een toegankelijke app of website?

Stel je eens voor hoe lastig het is je weg te vinden op internet, als je een beperkt gezichtsvermogen hebt. Of als je om bepaalde redenen geen toetsenbord, muis of touchpad kan gebruiken. Je kunt je voorstellen hoe lastig dat is, terwijl het juist zo belangrijk is dat informatie op internet voor iedereen beschikbaar is. Hoe zorgen we er dus voor dat mensen met een handicap of beperking ook toegang hebben tot onze websites en webapplicaties?

Digitoegankelijke apps
Blinde man met mobiele telefoon

WCAG

Het W3C, een organisatie die webstandaarden ontwerpt, heeft samen met experts en organisaties over de hele wereld een gemeenschappelijke internationale standaard ontwikkeld voor toegankelijkheid voor het web. Deze standaard is gedocumenteerd in de ‘Web Content Accessibility Guidelines’ (WCAG).

In deze WCAG-documentatie wordt uitgelegd hoe webinhoud toegankelijker kan worden gemaakt voor mensen met verschillende handicaps. Met “webinhoud” wordt over het algemeen de informatie op een webpagina of webapplicatie bedoeld. Je kunt hierbij denken aan tekst, afbeeldingen, geluiden, navigatiestructuur en code.

Ook winst voor mensen zonder handicap

Een app of website toegankelijk maken voor mensen met een handicap is natuurlijk meer dan reden genoeg in zichzelf.  Maar daarnaast bieden aanpassingen voor meer toegankelijkheid ook voordelen voor mensen zonder handicap. Je kunt hierbij denken aan:

  • Het gebruik van smartwatches, smart tv’s, andere apparaten met kleine schermen of verschillende invoermodi
  • Ouderen met verminderde vaardigheden als gevolg van het ouder worden
  • Mensen met “tijdelijke beperkingen”, zoals een gebroken arm of een verloren bril
  • Mensen die beperkingen ervaren door de omgeving, zoals fel zonlicht of een omgeving waar ze niet naar audio kunnen luisteren
  • Mensen met een trage of beperkte internetverbinding
Digitoegankelijkheid ook voor mensen zonder handicap
Vrouw op leeftijd kijkt samen met dochter naar mobiele telefoon

Waarom een digitoegankelijke app of site?

Toegankelijkheid is essentieel voor ontwikkelaars en organisaties die websites en webapplicaties van hoge kwaliteit willen maken, en mensen niet willen uitsluiten van het gebruik van hun producten en diensten. Terecht dus dat bijvoorbeeld overheden dit als standaard eisen. Het verbetert ook de algehele gebruikerservaring en tevredenheid en kan daarmee helpen om het marktbereik te vergroten.

Veel aspecten van toegankelijkheid zijn redelijk eenvoudig om te implementeren, en maakt het dus zeker de moeite waard om hier eens naar te laten kijken.

Als designer heb ik inmiddels veel ervaring met het ontwerpen en ontwikkelen van toegankelijke applicaties en websites. Zo heb ik de WCAG-toegankelijkheidsrichtlijnen succesvol toegepast op verschillende websites voor bijvoorbeeld de overheid, ziekenhuizen en andere organisaties.

Digitoegankelijke tool
Tool voor de overheid

Het controleren en aanpassen van bestaande apps en sites is vaak een relatief eenvoudige stap die veel kan opleveren.

In het volgende deel zal ik ingaan op wat de normen in de WGAC precies zijn en de implementatie hiervan.

Kennismaken of vragen?